1a

POVIJEST

Vino Tošić je obiteljska boutique vinarija koja se bavi proizvodnjom vina u mjestu Razvođe kraj Drniša. Proizvodnja vina u manjim količinama plod je mukotrpnog rada i brižno odabranih grozdova, što je garancija vrhunske kvalitete i jedinstvene arome vina. Još od početka 20.stoljeća, obitelj Tošić se na istom imanju bavila proizvodnjom vina. Sve do 1991. godine i početka Domovinskog rata obiteljsko imanje i vinogradi prehranili su nekoliko naraštaja obitelji Tošić. Nakon rata cijelo je imanje ostalo uništeno, sve do 2007. godine kada je Ivan Tošić uspješno obnovio imanje i posadio nove nasade vinograda. Obiteljsko imanje i stare kamene kuće zadržale su autohtono uređenje a proizvodnja vina se, uz tradicionalan pristup, osuvremenila novim uređajima i modernom tehnologijom. Kamenita i škrta zemlja oduvijek su bili simbol teškog rada i upornosti, a danas su preduvjet za proizvodnju vrhunskih vina. Tradicija, kultura i ljubav prema vinu naši su glavni motivi i danas.

2a

VINOGRADI

Ukupna površina vinograda je 6 hektara. Vinogradi se nalaze na 230 metara nadmorske visine, u podnožju brda Promina. Kršno tlo na kojem su zasađeni vinogradi izuzetno je povoljno za uzgoj vinove loze. Tlo je osjetljivo na sušu te daje male količine grožđa, ali zato vrhunske kvalitete. Cjelokupni nasadi vinograda napravljeni su od certificiranih sadnica vinove loze u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Vinogradi se obrađuju tradicionalno s minimalnim intervencijama u korištenju sredstava za zaštitu i umjetnih gnojiva. Od crnih sorta grožđa uzgajamo Merlot i Cabernet Sauvignon, te dvije autohtone sorte Plavina i Lasin. Od bijelih sorti uzgajamo autohtone sorte Debit i Maraština.

3a

VINARIJA

Boutique vinarija Tošić nalazi se na obiteljskom imanju u Promini. Berba grožđa obavlja se ručno s velikom pažnjom da svaki grozd ostane očuvan i u idealnim uvjetima do same prerade. Prerada se obavlja suvremenim uređajima nakon čega se fermentacija odvija u tankovima pod kontroliranim uvjetima. Svi tankovi napravljeni su od nehrđajućih i plemenitih čelika te su opremljeni uređajima za hlađenje i kvalitetno čuvanje vina. Nakon fermentacije, crna vina dozrijevaju u drvenim hrastovim bačvama. Kapacitet vinarije predviđen je isključivo za vlastitu preradu grožđa i iznosi oko 300 hektolitara vina godišnje. Obitelj Tošić proizvodi samo vrhunska crna vina Merlot, Cuvée Unique i Lasin.

4a

KUŠAONICA VINA ZAGREB

Vino proizvedeno u Dalmaciji transportiramo u glavni grad Hrvatske, Zagreb. Tu se odvija distribucija i prodaja vina, te smo za naše kupce uredili vinsku kušaonicu gdje nudimo prezentaciju i degustaciju. Uređena je u autohtonom stilu Dalmatinske zagore i može primiti do 30 posjetitelja.